Cartegena in Quarantaine

Ebel Magnin

 

Ebel Magnin
28 mei 2020


Mijn vrouw en ik wonen sinds 1 augustus 2017 in Cartagena de Indias, in het departement Bolívar, Colombia.

Cartagena ligt aan de kust van de Caribische zee in het noorden van Colombia en is een van de belangrijkste havenplaatsen in Zuid-Amerika. De stad is echter niet zo zeer bekend vanwege de haven, maar meer vanwege de oude stad (la ciudad vieja). Cartagena en haar vele monumenten zijn in 1985 op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Cartagena is de belangrijkste toeristische bestemming in Zuid-Amerika, niet alleen vanwege de oude stad maar ook door het zeer aangename klimaat. Gemiddeld is het overdag zo’n 32°C en het zeewater is zo’n 27°C. In 2019 bezochten meer dan 1 miljoen buitenlandse toeristen de stad; 60% daarvan kwam per cruiseschip en de rest per vliegtuig. Dat zijn zo’n 3.000 toeristen per dag die de oude stad bezoeken. De oude stad is nu niet bepaald groot, dus het is daar een drukte van jewelste. In de avond nemen partybussen (Las Chivas Rumberas) een deel van de toeristen naar de buitenwijken, zoals Bocagrande en Castillogrande. Deze wijken liggen aan de baai van Cartagena. Kenmerkend voor de partybussen is luide muziek en veel geschreeuw aangemoedigd door een animator die met luide elektronisch versterkte stem de gasten opzweept.

De baai kent ook een actieve jachthaven waar je een boot met bemanning kunt huren om je naar een van de vele eilanden te brengen om op het strand in de zon te liggen, te zwemmen, te snorkelen of te duiken. In de omgeving van de Islas del Rosario vind je vele koraalriffen met een geweldige mix aan zeeleven. Na terugkomst in de avond van de eilanden wordt een rondje baai gedaan. Uiteraard kan daar de muziek niet ontbreken. De Vallenatos en Reggaeton schallen over het water!

Het aantal toeristen biedt een enorme werkgelegenheid voor de lokale bevolking. Straatventers die van alles verkopen: kettingen, hoeden, fruit, kokosnoten, gefrituurde waar. Je kunt werkelijk vrijwel alles op straat kopen. Er zijn ook veel entertainers en muzikanten in de stad. Volgens de krant El Tiempo zijn het er meer dan 140.000 personen die hun brood aan het toerisme verdienen.

En dan opeens is het Corona visus daar. Op 2 maart 2020 wordt de eerste besmetting in Bogotá bij een 19-jarige vrouw geconstateerd die in Italië was geweest. Vier dagen later wordt een besmetting in Guadalajara de Buga (Valle del Cauca) geconstateerd bij een 35-jarige man die terugkeerde uit Spanje. De volgende dag bij een 50-jarige vrouw uit Medellín die ook uit Spanje kwam. Zij besmet vervolgens twee familieleden.

Op 12 maart 2020 kondigt de Minister van Volksgezondheid per resolutie de gezondheidsnoodtoestand af tot 30 mei 2020, nadat er in totaal 31 besmettingen waren geconstateerd, waarvan 1 in Cartagena. In de resolutie wordt een aantal maatregelen verordonneerd om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Op 13 en 14 maart 2020 worden de grenzen met Venezuela, Panama, Ecuador, Peru en Brazilië gesloten. Het aantal besmetting telt dan 64.

Op 16 maart 2020 kondigt de Minister van Onderwijs aan dat alle scholen en universiteiten gesloten zullen worden tot en met 4 augustus 2020. Verder kondigt de Minister van Gezondheid op 18 maart 2020 aan dat alle fysieke commerciële activiteiten gestaakt moeten worden, met uitzondering van ondermeer banken, supermarkten, apotheken en webwinkels. Het aantal besmettingen heeft dan inmiddels 197 bereikt, waarvan 13 in Cartagena.

Op 19 maart 2020 sluit de president van Colombia, Iván Duque, de internationale vliegvelden. Drie dagen later kondigt de president per decreet af dat iedere inwoner van Colombia vanaf 25 maart 2020 tot en met 13 april 2020 thuis dient te blijven. Voor kinderen en personen van 70 jaar en ouder gold dit al vanaf 18 maart 2020. Er gelden een 34 uitzonderingen, zoals het doen van boodschappen en de hond uitlaten. Ook worden alle nationale vliegvelden gesloten. Niet noodzakelijke verplaatsingen per auto, motorfiets of boot worden tot nader order verboden. Op 22 maart 2020 telde Colombia inmiddels 501 besmettingsgevallen, waarvan 25 in Cartagena.

Onder de grondwet zijn de gouverneurs en burgemeester aangewezen als uitvoerders van de decreten van de regering. Zo kan de burgemeester bepalen dat er een avondklok geldt. Dat noemt men in het Spaans Toque de Queda. Die geldt overigens niet alleen voor de avond, maar voor de hele dag. Op die dagen mag niemand, die geen noodzakelijk beroep uitoefent, naar buiten. De burgemeester van Cartagena heeft van die bevoegdheid al een aantal keer gebruik gemaakt. Meestal geldt de avondklok op zon- en feestdagen, maar soms ook midden in de week. Je kunt dus op die dagen ook geen boodschappen doen. Uitkomst biedt dan de thuisbezorgdienst (domicilio), omdat die zijn uitgezonderd van de avondklok.

Ook heeft de burgemeester van Cartagena het boodschappen doen aangescherpt. Slechts een lid van de familie mag dat doen op de dag die voor haar of hem is aangewezen. Die dag wordt bepaald door het laatste cijfer van het identiteitsbewijs (cedulá). Men noemt die maatregel pico y cedulá. Om het boodschappen doen nog verder te beperken heeft de burgemeester op een bepaald moment als additioneel criterium het geslacht van de persoon ingevoerd. Dus naast het laatste nummer van je identiteitsbewijs moet men ook van het juiste geslacht zijn. Deze maatregel noemt men pico y género. Nu deze maatregel niet bepaald goed viel bij de burgers van Cartagena heeft men de eis van het juiste geslacht recent laten vallen.

De burgemeester heeft de supermarkten opgedragen erop toe te zien dat de maatregelen door de clientèle wordt gevolgd. Ook dienen ze voor voldoende bescherming tegen besmetting te zorgen. Bij de Albert Heijn van Colombia, genaamd Garulla, kom je de supermarkt niet in als je geen mondkapje op hebt. Ook wordt je temperatuur gemeten en dien je je handen te ontsmetten.

De oorspronkelijke datum van 13 april 2020 heeft de president een aantal keer verlengd. De laatste keer op 22 mei 2020. Nu geldt als uiterste datum 31 mei 2020. Inmiddels telt Colombia 24.104 besmettingsgevallen, waarvan 803 personen zijn overleden. Cartagena telt 2.342 besmettingsgevallen, waarvan 114 personen zijn overleden. Na Bogotá is Cartagena nu de stad met de meeste besmettingsgevallen, maar heeft het hoogste percentage doden als gevolg van COVID-19. Dit is voor de regering aanleiding geweest om een speciale regeringsvertegenwoordiger verantwoordelijk te maken voor het beperken van de verspreiding van het virus in Cartagena.

De groei in het aantal besmettingen in Cartagena heeft te maken met het feit dat men zich niet aan de maatregelen houdt. Nu ligt dat in de volksaard van de Colombiaan; regels zijn er om overtreden te worden en niet om je eraan te houden. Wie een keer heeft deelgenomen aan het verkeer in Bogotá kan dat beamen. Maar het zal ook deels te maken hebben met de door COVID-19 ontstane werkeloosheid en de armoede. Weliswaar worden er voedselpakketten onder de armen verspreid en hoeft men voorlopig niets te betalen voor de nutsvoorzieningen. Makkelijk zal het in ieder geval niet zijn om het hoofd boven water te houden.

Cartagena heeft een enorme versmarkt (vis, vlees, groente, fruit, etc.) bekend onder de naam Mercado de Bazurto. Ondanks de afgekondigde maatregelen werd de markt toch druk bezocht. Om dat tegen te gaan, heeft de burgemeester op 15 april 2020 per decreet afgekondigd dat alle toegangswegen naar de markt worden afgesloten, op twee na. Toen bleek dat dit weinig effect had (te weinig controle), heeft de burgemeester op 18 mei 2020 de markt volledig gesloten voor consumenten. Alleen groothandelaren hebben toegang tot de markt. Ook is de controle geïntensiveerd.

Naast het probleem van de markt spelen ook sommige woonwijken een rol. Het aantal inwoners van Cartagena telt op dit moment 1.028.736. Zo’n 10% daarvan woont in het rurale gebied van Cartagena. Dat betekent dat zo’n 926.000 in de 205 wijken, die Cartagena rijkt is, wonen. Een daarvan, El Pozón, is het dichts bevolkt en is het epicentrum van het COVID-19 virus in Cartagena. In deze wijk wonen 43.491 mensen, waarvan er 200 zijn besmet met het virus. De mensen aldaar houden zich niet aan de regels en lopen vrijelijk in hun wijk rond. Afgelopen weekeinde, toen er een toque de queda gold voor zondag en maandag, heeft men gemeend 160 illegale feesten te moeten houden.

Dit is aanleiding voor de minister van binnenlandse zaken geweest om de burgemeester van Cartagena te verordonneren deze wijk en vijf andere wijken hermetisch af te sluiten en de maatregelen af te dwingen met militairen en politie. Ook zijn er extra controlemaatregelen voor Mercado Bazurto getroffen. Hoe dat gaat allemaal uitpakken is afwachten.

Leave a Reply